Írske referendum o rodine už čoskoro alias milujem Írov

Senátor David Norris počas Bloomsday… Zdroj: http://www.inspiringcities.org/wp-content/uploads/citycult/dublin_james_joyce/04_sennorrismollies.jpg

Panti Bliss: Írsko už viac nie je ovládané Katolíckou cirkvou

AKTUALIZÁCIA 24/05/2015:
Panti Bliss sa pre independent.ie vyjadrila v tom zmysle, že ľudia zo zahraničia majú stále predstavu o Írsku ako o konzervatívnej krajine, ktorú ovláda Katolícka cirkev, ako to bolo niekedy v 50-tych rokoch. Írska voľba je len potvrdením toho, že Írsko sa zmenilo už pred nejakým časom.

Panti Bliss pred Dublinským hradom. Zdroj: http://www.independent.ie/irish-news/referendum/panti-bliss-ireland-is-no-longer-ruled-by-the-catholic-church-31247490.html
Panti Bliss pred Dublinským hradom. Zdroj: http://www.independent.ie/irish-news/referendum/panti-bliss-ireland-is-no-longer-ruled-by-the-catholic-church-31247490.html

Tu je pokrytie Gej Referenda. Vo videu môžete vidieť, ako ľudia z chudobných štvrtí podporujú gejov.

Keď som zavolala svojmu priateľovi Rayovi do Írska, ozval sa krátkym dvojzmyselným: „YES?“ Hneď sme sa obaja zasmiali. YES je nielen typickou telefonickou odpoveďou, ale najmä kľúčovým slovom celého referenda. Podľa môjho priateľa, atmosféra v Írsku je vraj neopísateľná. Veci, ktoré sa udiali v Írsku sú vraj ako sen. Údajne nikdy predtým nebola taká vysoká účasť na referende. Vraj tisícky Írov, žijúcich v cudzine, prileteli domov do Írska len preto, aby mohli hlasovať v tomto referende. Celkovo sa zúčastnilo okolo 60% voličov, čo je o zhruba 10 perc. bodov viac než účasť na slovenskom referende o vstupe Slovenska do EÚ, ktoré len s odretými ušami (ak vôbec) prekročilo 50% kvórum. Všetky írske okrsky boli ZA, iba jeden bol PROTI a aj tento jeden len veľmi tesne o nejaké dva percentuálne body. Celkovo bolo ZA 62%, 38% bolo PROTI. Vraj celá atmosféra v Írsku po referende pripomínala jednu veľkú Gay Pride alebo Vianoce. Ľuďom sa tlačia slzy do očí. Toto je historická udalosť celosvetového významu. Teraz už aj Slováci môžu ukázať slovenským katolíkom Írsko a povedať: „Pozrite sa, Íri zrovnoprávnili manželstvá a svet sa nezrútil.“ Podľa môjho priateľa v Írsku vraj najmä Panti Bliss najviac ovplyvnila Írov, keď zhruba pred dvomi rokmi v televízii označila istú skupinu ľudí za homofóbov. Títo ľudia potom zažalovali Írsku televíziu za urážku a televízia im bez súdneho prejednávania hneď vyplatila odškodné v hodnote mnoho tisíc eúr. Toto pobúrilo mnoho Írov. Panti Bliss sa potom k tejto téme vyjadrila opäť. Panti Bliss bola vraj celé týždne pred referendom každý večer vonku a chodila medzi ľudí a dohovárala im, aby hlasovali ZA. Oponenti v Írsku, ale aj zo slovenskej Aliancie Za Rodinu označovali toto referendum za vládnu agendu, ktorou sa vláda pokúša odviesť pozornosť od iných problémov. V skutočnosti to však bola celonárodná vec, kedy tisíce dobrovoľníkov presviedčali ľudí, vytvárali kampane, chodili po domoch, natáčali videá, zdieľali svoje coming-outy, atď. Najviac podporovali rovnoprávnosť najchudobnejšie štvrte v Dubline! Viď výsledky tu: http://www.rte.ie/news/results/2015/referendum/ssm/

Tu je video, ako sa Panti Bliss v Abbey Theatre vyjadrila o afére s homofóbmi v TV. Hovorila najmä o tom, ako to duševne bolí, keď niekto z auta po vás hodí škatuľu mlieka len preto, že ste „buzna“ (fag):

Čo na to výsledky referenda hovorí senátor David Norris, ktorý za zrovnoprávnenie gejov bojoval celý život?

Obrázky a videá z atmosféry po referende o manželstve:

Ľudia zdravia Panti Bliss po tom, ako Panti kráča z Dublinského hradu, kde bola interviewovaná po vyhlásení výsledkov referenda o manželstve.
Ľudia zdravia Panti Bliss po tom, ako Panti kráča z Dublinského hradu, kde bola interviewovaná po vyhlásení výsledkov referenda o manželstve.
Situácia večer pred Pantibarom. Vyzeralo to tam ako na Gay Pride.
Situácia večer pred Pantibarom. Vyzeralo to tam ako na Gay Pride. Zdroj: https://www.facebook.com/panti

Som na Írov hrdá!

AKTUALIZÁCIA 23/05/2015: ÍRSKO TO PRAVDEPODOBNE DALO! ÍRSKO AKO PRVÁ KRAJINA NA SVETE SCHVÁLILA V REFERENDE MANŽELSTVÁ AJ PRE ROVNAKOPOHLAVNÉ PÁRY! ÍRSKO POVEDALO ÁNO ROVNOSTI! ZDÁ SA, ŽE VÍŤAZNÝ POMER ZA A PROTI JE ZDRVUJÚCI. SOM NA ÍROV VEĽMI HRDÁ A SOM ŠŤASTNÁ, ŽE SOM SI VYBRALA PRÁVE TÚTO KRAJINU, ABY SOM V NEJ STRÁVILA ČASŤ SVOJHO ŽIVOTA. ÍRI, STE SUPER! BLAHOŽELÁM! Viac info napr. na http://www.sme.sk/c/7820257/iri-zrejme-hlasovali-v-prospech-homosexualnych-manzelstiev-hovoria-ministri.html

Aký len rozdiel v myslení dokáže byť medzi dvomi podobnými krajinami, ako sú Írsko a Slovensko. Jedna hlasuje za rovnosť a druhá za nerovnosť. Jedna povie rovnosti ÁNO a druhá povie ÁNO nerovnosti. V jednej je minimálny plat na úrovni 1500 eur/mesačne, v druhej 350 eur/mesiac. V tej druhej sú ľudia chudobnejší nielen finančne, ale aj mentálne. V Írsku by nikoho ani len vo sne neapadlo, aby pre sociálne odkázaných ľudí zavádzal nútené práce. Na sfašizovanom Slovensku sú nútené práce realitou. Chudobní Slováci si musia odpracovať 2 eurovú dennú sociálnu sociálnu dávku. Ak odmietnu pracovať, fašistická slovenská vláda im neposkytne tie peniaze na prežitie, ale namiesto toho ich nechá umrieť od hladu. Aký len rozdiel v mentalite! Írsko nastavilo Slovákom poriadne zrkadlo hanby!

IRELAND HAS PROBABLY MADE IT! IRELAND, AS THE FIRST COUNTRY IN THE WORLD, HAS ACCEPTED THE MARRIAGE EQUALITY IN A REFERENDUM! IRELAND HAS SAID YES TO EQUALITY! IT SEEMS THAT THE YES VOTES OVERWHELMED THE NO VOTES DRAMATICALLY. I AM SO PROUD OF THE IRISH AND I AM HAPPY THAT I HAVE CHOSEN JUST THIS COUNTRY TO SPEND A PART OF MY LIFE IN. IRISH, YOU ARE SUPER! CONGRATULATIONS!

What a difference in thinking can there be between two similar countries, such as Ireland and Slovakia. The first one votes for equality and the second one for inequality. The first one says YES to equality, the second one says YES to inequality. In the first one the minimal wage is 1500 euro/month, in the second one it is 350 euro/month. In the second one the people are poorer not only financially but also mentally. In Ireland, no one would ever think of establishing a forced work for the people in poverty. In the fascisticized Slovakia, the forced work is a reality there. The poor Slovaks have to earn 2 euro of their daily social welfare by working. If they refuse to work, the fascist Slovak government would not provide them with the survival money but instead would let them die of hunger! What a difference in mentality! Ireland has set a proper shameful mirror for the Slovaks!

Referendum o manželstve alebo boj za oslobodenie gejov v Írsku

19/05/2015:
Za normálnych okolností by o týchto veciach mali informovať novinári, no keďže tí to nerobia a ja som možno jediná, ktorá má vďaka emigrácii bohaté osobné skúsenosti s Írskom, musím o týchto veciach informovať ja.

22.5., teda už čoskoro, sa v Írsku bude konať referendum o rodine. Je to trochu iné referendum, než sme mali my na úbohom, zaostalom a sfašizovanom Slovensku pred pár mesiacmi. Predstavte si tú „nehoráznosť“, Íri idú hlasovať o gej manželstvách, aby ich postavili na roveň „hetero“ manželstvám! Úvodzovky som dala zámerne – v takzvaných „hetero“ manželstvách sa totiž ukrýva mnoho utajených homosexuálov, ktorí popri oficiálnom „hetero“ živote a výchove svojich detí vedú utajený život so svojimi gej milencami.

História oslobodenia gejov v Írsku dnes znie takmer ako rozprávka. Homosexualita bola v Írsku protizákonná až do roku 1993 a za homosexuálne správanie hrozilo väzenie. Íri zrušili nezákonnosť homosexuálneho správania sa až na základe súdneho procesu, ktorý proti Írskej republike viedol homosexuál David Norris. Ten mi v írskom parlamente Oireachtas, kam som ho pred mnohými rokmi prišla pozrieť, porozprával, ako to celé prebiehalo.

Prípad bol vraj postavený na fakte, že David Norris namietal porušovanie jeho práva na súkromie. V 70-tych rokoch minulého storočia David Norris s Edmundom Lynchom a inými aktivistami založili Kampaň za reformu zákona o homosexualite. David Norris oslovil svoju dávnu priateľku Mary Robinsonovú, ktorá bola v tom období advokátkou, a požiadal jej firmu, aby ho zastupovala proti štátu. Hoci ho Mary najskôr zamietla kvôli nedostatku času, zmenila svoj názor v momente, keď si prečítala list, ktorý napísal, aby jej vylíčil bolesť, izoláciu a neistotu, ktorú prežíval počas dospievania so svojím tajomstvom. Ten list ju rozplakal a ona pochopila, že prípad je naozaj dôležitý, hoci si uvedomovala, že to bude namáhavá a nevďačná cesta.

Mary Robinson v roku 2013. 7. prezident Írska.
Mary Robinson v roku 2013. 7. prezident Írska.

Okrem Mary Robinsonovej pomáhalo Davidovi Norrisovi veľa dobrovoľníkov, no napriek veľkej snahe súd prehral. Zamietnutie bolo založené na ústavnom zákone, že rodina a inštitúcia manželstva sú základom írskeho života. Davis Norris sa odvolal na Európsku komisiu pre ľudské práva, ktorá potom vydala nariadenie v jeho prospech, pretože írsky zákon bol v rozpore s Konvenciou ľudských práv. Teraz to už írska vláda musela schváliť v parlamente, ale aj tak jej to trvalo ešte niekoľko rokov. Táto téma však bola natoľko háklivá, že ju nikto nechcel verejne rozmazávať, a tak hlasovanie v roku 1993 o zrušení zákona o homosexualite údajne naplánovali na polnoc, kedy väčšina ľudí spala – toto mi zase povedal Edmund Lynch, s ktorým som sa počas môjho pobytu v Dubline dosť často stretávala.

David Norris v strede, Edmund Lynch vpravo. Neskoré 70-te roky. Zdroj obrázka: http://c1.thejournal.ie/media/2015/01/david-norris-8.png
David Norris v strede, Edmund Lynch vpravo. Neskoré 70-te roky. Zdroj obrázka: http://c1.thejournal.ie/media/2015/01/david-norris-8.png

Prečo ten príbeh znie skoro ako rozprávka? David Norris sa napokon v roku 1987 stal senátorom a odvtedy je ním dodnes. Mary Robinsonová, ktorá za zákon bojovala najskôr ako advokátka, ho neskôr už ako prezidentka Írska sama podpisovala. Mary McAleese, ktorá tiež bola členkou Kampane za reformu zákona o homosexualite, sa stala írskou prezidentkou po Mary Robinsonovej. Írsko sa tak stalo prvou krajinou na svete, ktorá mala dve ženy prezidentky za sebou. Zhodou okolností sa jeden zo synov-dvojičiek Mary McAleese narodil ako gej. Aj o tomto hovorí Mary McAleese vo videu k referendu o rodine.

Vďaka rečníckym schopnostiam, brilantnému ostrovtipu a štramáckemu imidžu popularita Davida Norrisa narástla za mnohé roky do nevýdaných rozmerov, takže ho Íri v jednom momente chceli zvoliť dokonca za írskeho prezidenta. Keď napokon v roku 2011 kandidoval za prezidenta, napokon sám čestne odstúpil z boja kvôli útokom súvisiacim s aférou jeho priateľa. Keď sa po zvážení neopodstatnenosti svojho konania opäť vrátil do boja, už svoju stratu nedohnal. Nedávno bola Davidovi Norrisovi diagnostikovaná rakovina. Prešiel transplantáciou pečene, bez ktorej by tu už nemusel byť.

Štramácky David Norris. Zdroj: http://www.queerty.com/david-norris-has-decided-to-re-run-for-irish-president-now-that-he-thinks-he-might-actually-win-20110912
Štramácky David Norris. Zdroj: http://www.queerty.com/david-norris-has-decided-to-re-run-for-irish-president-now-that-he-thinks-he-might-actually-win-20110912

Vývoj oslobodzovacieho procesu homosexuálov v Írsku pokračoval v roku 2010, kedy prešiel zákon o registrovaných partnerstvách. V roku 2011 sa niekoľko írskych poslancov priznalo k homosexuálnej orientácii. Dokonca bol medzi nimi aj gej minister. Teraz v máji 2015 sa ide viesť referendum o vyrovnaní gej rodín s tými „heterosexuálnymi“. Oproti Slovensku to vyzerá ako raketový nástup obrody slobody. Za pár rokov sa veci v Írsku posunuli dopredu a zo škaredého zaostalého káčatka, ktoré hrozilo gejom väzením, sa stáva nádherná biela labuť, ktorá objíma čoraz viac ľudí svojimi bielymi krídlami.

Nanešťastie aj v Írsku majú homofóbov podobných tým našim. David Norris mal voči týmto ľuďom pozoruhodné, tradične zapálené politické vystúpenie. Uvidíme, ako dopadne hlasovanie v Írsku. Či vyhrá rovnosť práv alebo právna nerovnosť.

Aj Rory O’Neill celosvetovo známy ako dublinská drag queen (transka) s umeleckým menom Panti Bliss má k referendu čo povedať. Podľa neho bude prípadné NIE osobnou urážkou pre mnohých homosexuálov. Vraj to bude limit írskej spoločnosti, keď sa národ zíde a povie NIE iným ľuďom. Vraj na to nebude existovať poriadna odpoveď. Ľudia sú rozdelení na čiernych a bielych. NIE. Najmä mladí môžu odísť z Írska, lebo ľudia to zoberú až tak osobne… Lebo to je až také osobné. Týka sa to ľudských životov.

5 thoughts on “Írske referendum o rodine už čoskoro alias milujem Írov

  1. Podľa mňa nech si každý žije ako chce a nech za svoju orientáciu nie je nijako utláčaný, ale na druhú stranu každý náROD závisí od RODiacich sa detí a tie sa RODiť môžu iba tak ako to určila príRODa a prostredie v ktorom vyrastajú určite silne ovplyvňuje ich RODovú príslušnosť a cítenie. Aj medzi inými živočíchmi sa vyskytujú nepríRODné veci a daných jedincov kvôli tomu nevyháňajú, ani nepožierajú, ale nechajú ich žiť s ostatnými, ale im ani nikto nezverí na výchovu svoje mláďatá – proste to zomrie s nimi. Rozum síce ako ľudia máme dokonalejší ako ostatné živé tvory,ale koľko málo stačí na to aby ostal nepoužívaný a ovplyvnený kde čím a kde kým a ono stačí sa len trošku riadiť príRODou, ktorá všetko čo doteraz urobila a vymyslela bolo len na úžitok.

  2. No dobre ale čo deti??? Uvedomuje si niekto aké riziká plynú z týchto zrovnoprávnení pre ne a hlavne rodiny, ktorým deti zoberú – veď nejaký dôvod na odobratie zdravých jedincov sa vždy nájde (už sa to deje hlavne v severských krajinách) lebo bude veľký dopyt po deťoch na adopcie?

  3. Mne mnohoženstvo nepríde zvláštne. Veď mnoho mužov má niekoľko mileniek. Prečo by len jedna z nich mala požívať právnu ochranu a uznanie pred zákonom? Podľa mňa to je nespravodlivé.

  4. Úžasná vec sa podarila, len by ma teda zaujímalo, prečo je TRESTNÝM činom, ak jeden muž má viacero manželiek, alebo naopak, žena má viacerých manželov. Keď je 5 % mužov homosexuálov a niekolko násobok sa odmieta oženiť, či žiť so ženou, prečo to kompenzovanie výkonnejšími jedincami je trestné? Vám sa zdá neuveritelné, že volakedy bola homosexualita trestná a mne sa zdá neuveritelné, že mať viacero manželiek je trestné.

  5. Kazda minca má dve strany. Ak by se jedneho dna stalo nenormalne normalnym, sucasne by se stalo normalne nenormalnym. Myslim principialne nie pejorativne. Neexistuje ladovec ktory by dokazal mat nad hladinou vystrcene sucasne obe spicky, tu ktora je nad vodou a aj tu skrytu pod hladinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *