Mapa verejne prístupných pohanských miest na Slovensku

Táto mapa je len začiatok. Ak máte tip na pohanské miesto, alebo miesto, ktoré súvisí s dávnym spôsobom života a obradníctva, napíšte ho do komentára. Po prípadnom schválení bude zapracovaný. Farby značiek sa ešte zmenia. Pribudnú obrázky a popisky. Toto je len začiatočný nástrel na získanie predstavy.

1) Pohanské miesto môže byť miesto, ktoré je prírodne význačné v tom zmysle, že tam prírodne zmýsľajúci/cítiaci človek môže rozjímať, napr. háj, lesík, pradávny strom, kamenné obetisko, hradisko a podobne.
2) Pohrebné urnové nálezisko.
3) Pradávna alebo novodobá kruhová svätyňa, menhíry na spôsob Stonhenge.
4) Socha z kameňa alebo modla z dreva, napr. socha Radegasta pri Rožňove pod Radhošťom.
5) Runové nápisy.
6) Sochy pohanských vladárov alebo vladárov pohanstvu naklonených.
7) Miesta verejných osláv slnovratov.
8) Posvätné hory Slovenov, hory zasvätené pohanským božstvám, pohanské pútne miesta Slovenov.
9) Miesta, kde sa odohrávali pohanske obrady v drievnych časoch, napr. Devín, Nitra, kde sa odohrávali pohanské Božie súdy.
10) Múzeum pohanstva aleo múzeum s pohanskými artefaktmi.
11) Archeologické lokality s náleziskami pohanských artefaktov, napr. modiel.
12) Iné.

7 thoughts on “Mapa verejne prístupných pohanských miest na Slovensku

  1. RONDEL KUPALO-Krasny Brod -Okres Medzilaborce, pri dedine sa nachádza monastyr vyznamne krestanske putnicke miesto ,kde na informačnej tabuli je zmienka o pohanskej svetyni KUPALO je to rondel citiť tam energiu Nachádza sa východne od monastyru. Dalej je tam aj kopec Kamjana-je na ňom čertov kameň dodnes tam ludia radi chodia.Na kameni je aj vytesaná hlava „čerta“ vraj nedávno neviem doložiť. kameň je obrovský je v nom kruhova diera a je v nej voda.

  2. Nevznikali vari stredoveké krestanské kostoli na miestach pôvodných pohanských kultových miestach? tým pádom ten zoznam narastie….

  3. Ako nekresťanské obradné miesta sa môžu označiť všetky folklóristické slávnosti po Slovensku, čo sa konajú v prírode. Nie tak dávno mávali dediny majálesy v lesíkoch a podobne. V zopár oblastiach Slovenska chodia dievčatá s narašenými vŕbami, ktoré sú zdobené farebnými stružkami, spievať: Kvetná nedeľa, kde si kľúče podela – dala som dala svätému Jánu, aby mi odomkol nebeskú bránu – zelená je, zelená, a na vrchu červená – sedí baba v koši, za vajíčka prosí – dajte mi, dajte, maľované vajce – a keď mi nedáte, nebudú vám husi gágať, ani sliepky kotkodákať – ani chlapci spávať! Je otázne, nakoľko je to kresťanská tradícia, a nakoľko prevzatá.

  4. tak v prvom rade pomenovanie pohan nie je zrovna najštastnejšie povedzme že SLOVIENOU sa lepšie hodi a dalšie miesto je zamčisko nad Modrou

  5. 1) Pohanske miesto moze byt miesto, ktore je prirodne vyznacne v tom zmysle, ze tam prirodne zmyslajuci/citiaci clovek moze rozjimat, napr. haj, lesik, pradavny strom, kamenne obetisko, hradisko a podobne.
    2) Pohrebne urnove nalezisko.
    3) Novodoba kruhova svatyna, menhiry na sposob Stonhenge.
    4) Socha z kamena alebo modla z dreva, napr. socha Radegasta pri Roznove pod Radhostom.
    5) Runove napisy.
    6) Sochy pohanskych vladarov alebo vladarov pohanstvu naklonenych.
    7) Miesta verejnych oslav slnovratov.
    8) Posvatne hory Slovenov, hory zasvatene pohanskym bozstvam, pohanske putne miesta Slovenov.
    9) Miesta, kde sa odohravali pohanske obrady v drievnych casoch, napr. Devin, Nitra, kde sa odohravali pohanske Bozie sudy.
    10) Muzeum pohanstva, s pohanskymi artefaktmi.
    11) Archeologicke lokality s naleziskami pohanskych artefaktov.
    12) Ine.

  6. len aby si krestania nepockali, kym bude mapa kompletna a potom sa vrhli na to, znicit tieto pohanske miesta… :(

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *