Rozhovor: Neviditelný zdroj přitáhne ty správné čitatele

Pondělí, 14. Květen, 2018

Prevzaté z http://www.colourplanet.cz/rozhovor-neviditelny-zdroj-pritahne-ty-spravne-citatele/

iBoys.cz: Paní Ovsená, kdo by to byl řekl, že to potrvá jenom pár měsíců od vydání Adama a budete tady opět, tentokrát s vytištěným Neviditelným zdrojem. Víme, že někteří čitatelé netrpělivě čekají právě na kultový Neviditelný zdroj. Jaké máte pocity z toho, že jsou obě knihy konečně „venku“?

Blažena Ovsená: Dobrý deň. Musím sa priznať, že cítim veľkú úľavu. Na oboch knihách som usilovne pracovala niekoľko rokov, trochu dlhšie ako som pôvodne plánovala, ale nakoniec sa moje poslanie úspešne naplnilo. Zachytila som obraz doby a priblížila som budúcim generáciám komunity, o ktorých väčšina ľudí vie, že síce existujú, ale má o nich iba útržkovité poznatky. Myslím si, že som odviedla kus dobrej práce a že si teraz zaslúžim poriadnu dovolenku. Teraz musím nechať Neviditeľný zdroj, aby žil svoj život.

iBoys.cz: Přiblížíte nám ještě jednou ve skratce, o čem jsou vaše dva gej romány?

Blažena Ovsená: Samozrejme, veľmi rada. Román Adam je o hľadaní samého seba, Neviditeľný zdroj je o hľadaní priateľa. V prvej knihe je Adam ešte utajený, nepriznaný, bojuje sám so sebou, je to všetko len také náznakovité. V Neviditeľnom zdroji Adam doslova spadne do gej komunity, a fackaný životom, snaží sa nájsť nejaký spôsob, ako by dokázal ukormidlovať svoj život do zdarného cieľa a konečne našiel životné šťastie. Čitateľ uvidí, či sa to Adamovi nakoniec podarí. Ako zvyknem hovorievať: Neviditeľný zdroj je odpoveďou na všetky otázky.

iBoys.cz: Proč je druhá kniha o tolik tlustší než ta první? Vypadá to na hodně „těžké“ čtení.

Blažena Ovsená: (Smích.) Áno, druhá kniha je dvakrát taká hrubá ako prvá a váži takmer kilogram. Snažila som sa prekonať Sväté Písmo nielen kvalitou obsahu, ale aj rozsahom. Treba si uvedomiť, že Neviditeľný zdroj sa v skutočnosti skladá z troch častí, ktoré kľudne mohli byť vydané v samostatných knihách. Pôvodne mal byť román Adam súčasťou Neviditeľného zdroja, ale keďže 900 stranovú knihu by už asi nikto nestrávil, rozdelila som príbeh na „hetero“ a „gej“ knihu. V tej „hetero“ knihe je Adam akože „hetero“, no a v tej „gej“ knihe je už úplne jasný. Každá z kníh sa však dá čítať aj samostatne.

iBoys.cz: V Neviditelném zdroji píšete i o slovenských předkřesťanských dějinách. Je to přinejmenším odvážné, spájet dohromady tak nekompatibilní témata, jakými jsou homosexualita a staroslovenské pohanství. Co vás vedlo k takovému podivnému kroku?

Blažena Ovsená: Na rozdiel od iných gej aktivistov, ja som vždy tvrdila, že ak máme z homosexuality spraviť na Slovensku akceptovanú normalitu, musíme ju napasovať na hlboko tradičné národné témy, ktoré majú korene ešte v predkresťanských časoch, v opačnom prípade budú slovenské babičky stále vnímať homosexualitu ako nejaký nepriateľský západný import. Pritom homosexualita tu vždy bola, je, a kým tu budú žiť ľudia, tak aj bude. Bola tu už aj za Cyrila a Metoda. Ja som sa rozhodla, že sama budem spájať homosexualitu so slovenskými dejinami, aby som národniarom a liberálom umožnila spoznať sa navzájom. Mojou ambíciou bolo napísať akúsi knihu „národného zmierenia“, ktorá, ako sa ukazuje, je práve dnes potrebná v omnoho väčšej miere ako v dobe, keď vyšla elektronická verzia Neviditeľného zdroja. Práve v dnešnej dobe totiž obe skupiny ostro bojujú o charakter štátu, pričom ani jedna z nich nechápe, že tieto veci je možné skĺbiť a teda sa nevylučujú. Paradoxne sa ukazuje, že nie výhradne národovci majú problém akceptovať homosexualitu, ale tiež liberáli, ktorí by mali byť z definície tolerantní, majú pre zmenu zásadný problém akceptovať slovenskosť v mojich dielach.

iBoys.cz: Když člověk čte vaše romány, má pocit, že procestoval kus světa. Hemží se to tam různýma národnostma a cizími jazyky. Počítala jste kolik jich vlastně je?

Blažena Ovsená: Áno, je to pravda. Je až neuveriteľné, koľko postáv som dokázala v knihách obsiahnuť. Presný počet národností nepoznám, ale v Adamovi okrem Slovákov a Čechov vystupuje aj priteplený prepitý anglický lektor Samson. V Amerike Adam spoznáva nejakých Američanov, študenta zo Španielska, blonďavú Litevku Vajvu, Rusku s bujným poprsím, zhulených Mexičanov. V Chicagu sú zase prepití Poliaci, podvodnícky Grék, ktorý plynulo hovorí mnohými jazykmi, dokonca tam vystupujú aj ruskí židia. V Kórei Samsona ničia krvilačné kórejské deti. Čitateľ v Adamovi spozná staroslovenské nárečie starej tetky Veruny alebo dialekt česko-slovenskej ilegálnej emigratskej komunity v Chicagu.

V Neviditeľnom zdroji zase vystupuje niekoľko cigánskych transiek, slizký belgický bankár, ktorý je vlastne Maďar, v Írsku Adam stretáva mnoho fešných mladých Írov, skamaráti sa s jedným fetišistickým Číňanom, zoznámi sa s bezzubým Američanom so ženským hlasom, narazí na pekného čašníka z Estónska, zapletie sa s dvomi francúzskymi narkomanmi a šialenou snedou Maročankou, ktorá by mu najradšej vyškriabala oči. V takomto duchu to pokračuje do konca. V Neviditeľnom zdroji sa čitateľ okrem iného oboznámi aj so súčasným slovenským gej slangom.

iBoys.cz: Jaké máte plány do budoucna? Pracujete na nějaké další knížce?

Blažena Ovsená: Mám pár geniálnych nápadov, ktoré by si zaslúžili literárne spracovanie, ale mám málo času, takže nemám veľké oči. Uvidíme, čo a ako bude, ale potešilo by ma, keby som napísala ešte aspoň jednu škandalóznu knihu.

iBoys.cz: Těšíme se. Děkujeme Vám za rozhovor a držíme palce do další tvořivé práce.:))

Blažena Ovsená: Ďakujem aj ja vám. Na záver by som chcela ešte niečo povedať. Nepochybujem o tom, že Neviditeľný zdroj svojou vesmírnou silou príťažlivosti pritiahne k mojim knihám tých správnych čitateľov. Pre prvých dvadsiatich, ktorí si kúpia oba romány v eshope vydavateľa za zvýhodnenú cenu, som však pripravila malý darček v podobe mnou podpísaných kníh. Prajem všetkým príjemné čítanie.

Přečtěte si ukázku z knihy:

Takže si vlastne bankár!“ zhodnotil Alfred. „Zaujímavé! Možno by si mohol dať do poriadku moje financie, hehe!“ Veľavravne sa zachechtal, akoby tých peňazí mnoho nemal. Už nebol taký prísny ako na začiatku. „Hovoril si, že si si nemohol nájsť priateľa!“ namieril na mňa ukazovák. „Určite to bolo preto, lebo ti dodnes nikto nepovedal, ako ho máš hľadať! Na všetko si bol sám! Ja ti dám návod, ako si nájsť perfektného priateľa!“

To, čo Alfred práve povedal, bolo v skutočnosti na zaplakanie. Je to naozaj smutné, že v celom mojom živote nebolo človeka, ktorý by ku mne prišiel a povedal mi, ako žiť. Vyrastal som v spoločnosti, kde sa v školách učili samé zbytočnosti odtrhnuté od reality. To skutočné zrnko poznania mi nikto nedal. Preto som si všetky nástrahy života musel prejsť sám a učiť sa na vlastných chybách. Zaviedol ma osud až do ďalekého Írska iba preto, aby mi tam jeden bezzubý Američan, ktorý sa objavil odnikadiaľ, začal zrazu hovoriť tieto prepotrebné veci a prezradil mi recept na šťastie?

Nastražil som preto uši: „Ako teda znie ten návod?“

Alfred sa na mňa uprene zahľadel: „Užívaj si samého seba, aby si vibroval pozitívne a tvoj perfektný priateľ ti sám zaklope na dvere! Užívaj si život, aby si vibroval pozitívne, lebo ak budeš vibrovať negatívne, nič pozitívne nemôžeš pritiahnuť! Ver tomu a ono sa to splní z Neviditeľného zdroja!“

V tomto momente som sa po prvýkrát dopočul o Neviditeľnom zdroji, podľa ktorého je nazvaný aj môj príbeh, pretože to bol práve tento Neviditeľný zdroj, kto prevratne zmenil mňa aj môj život.

Zamyslel som sa nad Alfredovými slovami. Musel som súhlasiť, že ak niekto vibruje negatívne, nič pozitívne nemôže pritiahnuť. Práve naopak, každého od seba odoženie. Ale platí to aj naopak? Že keď budem vibrovať pozitívne, zrazu sa mi začne dariť?

Colourplanet.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *