Hoaxy a dezinformácie liberálnej chobotnice

Samuel Marec z denníka SME a Jakub Goda z Denníka N prišli do Bytče na festival Hviezdne noci (2019), aby diskutovali o hoaxoch a dezinformáciách. Nepozvali si k tomu názorovú opozíciu, preto ich „diskusia“ nabrala charakter súkromnej reklamy/antireklamy.

Tento festival bol podporený Fondom na podporu umenia sumou 17000 eur a Audiovizuálnym fondom sumou 16000 eur, teda dokopy sumou 33000 eur a návštevníci si napriek tomu museli eštekupovať lístky v hodnote 35 eur. Na tejto štátom podporenej akcii diskutéri očierňovali konkrétne súkromné médiá (Martina Daňa z GINN, Zem a Vek, Plusku, Hlavné správy, atď.), teda konkurenciu svojich zamestnávateľov, ako aj politické subjekty (kotlebovcov, Harabina, atď.). Týmto ich konanie nadobudlo formu priamej alebo nepriamej súkromnej, resp. politickej reklamy.

Ostro protestujem proti tomu, aby sa diskusia o hoaxoch a dezinformáciách viedla takýmto spôsobom, že zamestnanci súkromných médií s pomocou verejných zdrojov vystupujú v prospech alebo neprospech vybraných súkromných spoločností alebo politických subjektov, ktoré nedostali možnosť sa proti očierňovaniu ohradiť. Ak niekto silou mocou túži očierňovať svoju konkurenciu alebo nejaké konkrétne politické subjekty, nech si tak koná, ale nech si to platí z vlastných súkromných peňazí ako každý iný subjekt.

Verejné zdroje nemôžu byť použité proti vybraným podnikateľským subjektom ani proti vybraným politickým subjektom, lebo v opačnom prípade by išlo o poberanie výhody a diskrimináciu v podnikaní a politickej súťaži.

Keď sme poukázali na toto konanie, Fond na podporu umenia nepochopil, v čom je problém, a odmietol sa týmto podnetom zaoberať. Zdieľajte, aby Fond na podporu umenia pochopil, že nemôže prideľovať verejné zdroje na takto prevádzkované diskusie.

Títo diskutéri, resp. ich zamestnávatelia, resp. nimi preferované politické subjekty týmto spôsobom získavajú výhody, o ktorých sa iným ľuďom alebo subjektom môže iba snívať. Prečo Fond na podporu umenia nepodporí napr. vašu akciu s koncertmi, na ktorú by ste prilákali ľudí, aby ste ich zaočkovali proti svojej konkurencii a politickým subjektom, s ktorými nesúhlasíte?

Odkiaľ organizátor festivalu získal názor, že práve zástupcovia denníka SME a Denníka N sú tí naslovovzatí odborníci a všeznalci? Samotní diskutéri sa v diskusii, podľa nášho názoru, vykresľovali v lepšom svetle, než akí v skutočnosti sú, preto je potrebné im nastaviť zrkadlo a vzniesť názorovú oponentúru aspoň takto ex post. Viac vo videu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *