K zavádzajúcemu článku o prieskume postavenia LGBTI

QUEER SLOVAKIA (https://queerslovakia.sk/text/komunita/prieskum-vravi-jasne-vacsina-lgbti-ludi-na-slovensku-identitu-taji) zverejnila článok Mareka Majzna, v ktorom kritizuje postavenie slovenských gejov na Slovensku, pričom sa opiera o prieskum, ktorý vykonala Agentúra Európskej únie pre základné práva FRA.

Článok sa začína šokujúcou vetou: „Polovica našincov patriacich do LGBTI komunity sa so svojou láskou nemôže držať za ruky na verejnosti.“

Ide tu pritom o bohapusté zavádzanie, nakoľko každý jeden občan na Slovensku sa môže držať za ruky, s kým chce. Keby namiesto toho napísali, že polovica sa obáva držať za ruky na verejnosti, bolo by to bližšie k pravde. Pokiaľ sa gejovia u nás boja držať za ruky na verejnosti, tak odporúčam nejaké tabletky proti strachu. Na druhej strane, mnoho ľudí nemá záujem preukazovať na verejnosti city, či už sú to gej alebo aj hetero páry.

Samozrejme, aj ja som bola svedkom toho, ako geja, ktorý objímal svojho kamaráta v dedinskej krčme, začali riešiť podnapití návštevníci krčmy, ale nič zlé si nedovoli spraviť. Keby si dovolili, máme tu políciu, ktorá by vec rýchlo vyriešila.

Ďalej autor článku píše, že: „Iba štyri percentá opýtaných tínedžerov na Slovensku sa netaja inou sexuálnou orientáciou. Viac ako polovica, 54 percent, skrýva svoju inakosť.“

Opäť sa tu vytvára dojem, že tie čísla sú akési malé, že to tu celé je zlé. V skutočnosti je to tak, že neexistuje dôvod pre gejov, aby chodili po svete a každému vešali na nos, že sú teplí. Sexuálna orientácia je súkromná vec. Nikoho nie je nič do toho, čo druhí robia v posteli.

V článku vyslovene nesprávne interpretujú výsledky grafov ohľadom otvorenosti LGBTI v škole a v práci. Píšu takto: „Z prieskumu vyplýva, že sa tunajší LGBTI ľudia sa cítia so svojou sexualitou pohodlnejšie v pracovnom prostredí. Netreba jasať, je to len osem percent.“

Samozrejme, treba zdôrazniť, že máme nízke číslo, IBA 8 percent!!! V práci neodporúčam nikomu hovoriť o sexuálnej orientácii, ani o sexe. Hovoriť o sexuálnych témach môže kolegom alebo gejom spôsobovať sexuálny harrasment. V zásade každý zamestnanec je povinný v práci sa zdržať sexuálneho harasmentu, pretože každý zamestnanec má právo na bezharasmentové pracovné prostredia (harrassment-free working environment), aby mohol podávať kvalitný pracovný výkon.

Ďalej sa v článku píše, že: „Najväčší dotazník o živote teplých ľudí v Únii (a jej čakateľských štátoch) ukazuje, že na Slovensku síce je záujem o LGBTI aktivizmus, no veľmi malý.“

No tak zamozrejme, že záujem o aktivizmus v LGBTI oblasti je malý, nakoľko LGBTI organizácie si pomýlili LGBTI aktivizmus s protinárodným bičovaním. Máloktorý Slovák chce byť niečoho takého účastný. Ja hovorím týmto organizáciám už roky, aby sa premenili na vlastenecké LGBTI organizácie podobne ako vo Švédsku, kde existujú dokonca gej pohania. Naše teplé organizácie to proste robia zle. Zamieňajú si LGBTI agendu s poangličťovaním, s eurohujerstvom, s amerikanoriťolízačstvom, s rusofóbiou a podobne.

Robiť na Slovensku teplý aktivizmus, to znamená asi takéto prijatie. Raz som sa išla pozrieť do jednej gej organizácie v Bratislave. Priestory boli hrozné, ošarpané. Mnoho dverí, nikde nikoho. Napokon som spoza jedných dverí započula hlasy. Odvážila som sa zaklopať. Dvere sa po chvíli otvorili. Zjavila sa v nich bradatá bytosť, niečo medzi mužom a ženou, nebola som si istá. Naozaj som mala pochybnosti, či sa mám s bytosťou rozprávať ako s mužom, či so ženou. Neberte to v zlom, ale taká situácia sa môže stať aj vám, keď vidíte, že biologická žena zo seba spravila chlapca. Bytosť na mňa vyjavene pozerala, že kto som a čo tam chcem. Evidentne nikoho takého ešte predtým nevidela. Skôr ako som jej stihla vysvetliť, čo chcem, mi bytosť povedala, že ak chcem ísť na terapiu môjho pohlavia, musím sa dopredu objednať. Zatým Bytosť zatvorila dvere a nechala ma stáť skamenenú vonku. No tak som sa otočila a šla domov.

Takže tak, byť gejom alebo lesbou nie je vôbec problém. Mnohé z čísel, ktoré článok prezentuje, súvisia ani nie tak so situáciou na Slovensku ako so situáciou v slovenskej gej komunite. Hovorí o vyzretosti alebo nevyzretosti gejov. Hovorí o ich IQ. Ja sa pýtam, je dobré, že sa gejovia nerozprávajú so susedmi o svojej orientácii? Rozprávate sa vy so susedmi o vašej hetero orientácii? Je dobré, že v práci sa gejovia neprejavujú ako gejovia? Je to podľa mňa úplne správne, lebo v práci by sa ani heterosexuáli nemali prejavovať ako heterosexuáli. No a teraz mi povedzte, či z nízkych čísel prieskumu vyplýva, že slovenskí gejovia sú uvedomelí zamestnanci alebo ustráchaní bojkovia. Toto prieskum nerieši.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *