Kultúra

Je známe, že miešanie génov v Európe a vo svete je také obrovské, že dnes už nemožno hovoriť o nejakej čistej rase.  Preto hovoriť o génoch ako o spojive národa nemá asi zmysel. Malo to zmysel v rodovom a kmeňovom zriadení, no súčasným spojivom národa je spoločná kultúra a jazyk.Skutočné a zdravé vlastenectvo sa opiera najmä o lásku ku kulúre a jazyku. Preto sa pokusíme prezentovať na tejto stránke našu kultúru a ukázať sebe aj druhým, že na Slovensku môžme byť hrdí nielen na „bohom“ vytvorené divy -veľhory a malebné vodopády, ale aj na diela vytvorené nami, slovenskými ľuďmi.

Jazyk

Náš jazyk sa anglikanizuje a mizne a my si ani neuvedomujeme, ako strašne. Predháňame sa v tom, kto vie zamiešať viac anglických slovíčok do slovenčiny. Angličtina je dnes proste cool! Chceme sa ukázať, predviesť, že už aj my vieme povedať „cool“, „to je in“, „četovať na fejsbuku“, „happy birthday“ alebo „naloudovať databázu a sa konektnúť na server a prebútovať ho“. Prečo nepovieme „výborne“, „dnes to letí“, „písať si v tvárovom zozname“, „živijó“, alebo „naplniť tabuľky a sa pripojiť na hlavný počítač a ho pretopánkovať:)“? Deje sa niečo, čo nevieme zastaviť. Valí sa to ako lavína a my to len nemo sledujeme. Pohlcuje nás to, oplieskava hore-dole, a my sme vôbec radi, že zatiaľ prežívame. Preto sa budeme zaoberať myšlienkou, ako tento proces zvrátiť, prípadne ako zjednotiť slovanské jazyky a či to vôbec má zmysel.

Duchovno

Akých bohov velebili naši predkovia? Aké mali sviatky? Skrýva sa za nimi obyčajný primitivizmus, alebo hlboký symbolizmus?

One thought on “Kultúra

  1. Hoci problematika v článku je zatiaľ skôr „načatá“ ako rozpracovaná, páči sa akým spôsobom je text zameraný a úplne s ním súhlasím. Beriem ho ako výzvu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *