Pátranie po Slovenskej Zemi III.

V tomto článku chcem riešiť otázku prirodzených hraníc nášho súčasného Slovenska a zamyslieť sa, či náhodou Východné Slovensko nie je chudobné a nevyľudňuje sa práve preto, že jeho hranice sú určené umelo a teda zle.

Súčasné hranice Slovenska

Hranice súčasného Slovenska určila 4. júna 1920 trianonská dohoda. Je o tom celkom pekný článok Trianon znamenal vzkriesenie Slovenska. Táto dohoda osekala našu krajinu na malý a na východe takmer ekonomicky neudržateľný fliačik zeme. Tieto hranice boli určené umelo, na základe dohody medzi zástupcami maďarskej a československej politickej špičky. Títo brali do úvahy národnosť a strategické záujmy, ako je dostupnosť, spojenie, úrodnú zem, alebo zásoby vody a nerastného bohatstva. A tak sa z nejakého dôvodu stalo, že Matra, ako aj územie severne nad Budapešťou, ktoré hojne obývali Slováci, pripadli Maďarsku. Z Východného Slovenska sa tým pádom stal akýsi úzky kýpeť, kde sa ani nedá poriadne po slovensky nadýchnuť.

Prirodzené hranice vs. geografia

Som presvedčená, že vývoj a rozšírenie akéhokoľvek národa sú veľmi silno determinované krajinou. Geografické a klimatické podmienky určovali prirodzené hranice pre národ. Dôkaz mi príde takmer triviálny. Stačí sa pozrieť, kde sa vyvinul český národ a každému musí byť jasné, že Česká kotlina vytvorila český národ a nie opak je pravdou, že český národ sa náhodou sformoval do tvaru Českej kotliny.

Tak tomu muselo byť aj v Karpatskej kotline, ktorá je ale rádovo väčšia. Karpatská kotlina je špecifická krajina ohraničená oblúkom hôr, rozdelená veľkými riekami na niekoľko častí. Úrodnú zem striedali hory, močariny a pustatiny. A tieto obývateľné územia spájali staroveké, neskôr stredoveké cesty, popri ktorých sa usádzali ľudia, ktorí do tej krajiny patrili a prirodzene vytvárali zjednotené celky. Tento vzorec sa musel uplatňovať, nech to územie obýval akýkoľvek národ.

Nechcem tu teraz skúmať tok riek, ani ich spádové oblasti, ani skúmať postavenie hôr a ich vplyv na rozčlenenie krajiny. Skôr sa chcem pozrieť na inú nápovedu a to konkrétne na Val Obrov.

Val Obrov

Val Obrov (pekný článok je tu: Slovenský „čínsky“ múr: mýty a pokus o realitu) vznikol v minulosti a my nevieme s určitosťou povedať, kto a kedy ho postavil a koho mal chrániť pred kým. Keďže sa tiahne Karpatskou kotlinou stovky kilometrov, isté je, že za jeho stavbou musela byť veľká politická a ľudská sila. Začína na Slovensku, niekde blízko Hrona a vedie cez celé Maďarsko až na juh do Srbska. Svojimi rozmermi je úctyhodný. Môžeme však tušiť, že bol zrejme navrhnutý tak, ako to prírodné, geografické a národno kmeňové podmienky kedysi určovali. A môžeme len veriť, že pradávni obyvatelia mali väčší cit pre delenie krajiny a určovanie prirodzených hraníc, ako máme my dnes.

A tak máme Val Obrov, ktorý rozčesol Karpatskú kotlinu na niekoľko častí. Ak zoberieme hory ako prirodzenú hranicu zo severu a rieku Tisu na východe, dostávame hranice Slovenska, ktoré niekto určil veľmi dávno na základe vlastných skúseností. Ak tieto prirodzené hranice porovnáme so slovenským osídlením v 9. storočí, ktoré stanovil na základe jazykovedných geografických stôp prof. Ján Stanislav, zistíme prekvapivo veľmi pozitívnu koreláciu. Zhoda je prakticky dokonalá. Naozaj Slováci sídlili v omnoho väčších hraniciach ako dnes a kopírovali Val Obrov. Nie je to úžasné zistenie?

Slovenská Zem a Val Obrov
Slovenská Zem a Val Obrov

Naši predkovia neboli hlúpi

Vo vyššie spomínanom článku som našla pohľadnicu z roku 1918, na ktorej sú znázornené približné hranice Československa. Porovnala som ich s prirodzenými hranicami Slovenska podľa Valu Obrov a zhoda bola opäť dokonalá. Znamená to, že naši predkovia vôbec neboli hlúpi. Či už určili hranice Slovenska intuitívne, alebo poznali Val Obrov, alebo brali do úvahy iné okolnosti, v každom prípade sa stopercentne trafili. A naozaj, ak sa zamyslíme, prirodzené územie krajiny by malo byť okrúhle, zaguľatené, aby sa dobre spravovalo, aby nikam nebolo ďaleko. A to historické hranice Slovenska spĺňajú.

Slovenské hranice podľa Valu Obrov sa zhodujú so slovenskými hranicami na starej pohľadnici.
Slovenské hranice podľa Valu Obrov sa zhodujú so slovenskými hranicami na starej pohľadnici.

Keby bolo keby, boli by sme v nebi

Keby boli hranice Slovenskej republiky stanovené prirodzene, Východné Slovensko by bolo v úplne inom postavení k Západnému. Na východe by pravdepodobne vznikla veľmi silná ekonomická sila. Je ale otázne, do akej miery by to územie bolo slovenské a lojálne. Pokojne by sa mohlo stať, že na Slovensku by sme mali o niekoľko sto tisíc Maďarov viac. Ale viac by bolo aj Slovákov, ktorí husto obývali územie severne nad Budapešťou.

Vidiac tieto prirodzené hranice Slovenska, veľa sa môžeme dovtípiť aj o hraniciach bývalých kniežatstviev a ich centier. Keďže Val Obrov začína už na Slovensku a oddeľuje Západné Slovensko od zvyšku Slovenska, môžeme usudzovať, že Západné Slovensko bolo kedysi kniežatstvom s centrom v Nitre. Možno pri tomto Pečenickom Vale, ako sa nazýva slovenská časť Valu Obrov, alebo pri Hrone (Hron = hranica) končila Morava. Ak tomu ale tak bolo, tak potom táto Morava stále bola časťou Veľkej Slovenskej Zeme.

Je otázka, kde bolo centrum Východného Slovenska. Možno bolo v predchodcovi Košíc, alebo Miškovca (Miskolca), alebo v inom meste. A možno Pribina z Nitry ovládal aj toto územie. Ťažko povedať. Túto otázku teraz nechám otvorenú a pokiaľ vážený čitateľ má nejaký zaujímavý nápad, rada si ho prečítam v diskusii. :)

10 thoughts on “Pátranie po Slovenskej Zemi III.

  1. Ak by sa jednlo o dielo Rimanov, boli by o tom zaznamy od ich samotnych ako v pripade ostatnych valov

  2. Ale faktom je že naša južná hranica východne od Dunaja mala íst ovela južnejšie, až cez pohorie Matra alebo aj celkom celé pohorie a na dohlad alebo tesne okolo mesta Miškovec a Tisa mala byt na samom východe hraničnou riekou, s tým by som bol zasa pre zmenu ja najspokojnejší. Ale čo už, pečené holuby z neba nepadajú.

  3. Trianon daný veľmocami, ale v 1938, skorigovaný Videnskou arbitrážou.
    No ako by vyzeralo Slovensko, v jeho etnických hraniciach dnes. Ak bi sa takto vyhádzalo,a hranice bi sa tak určovali, tak Slovensko je veľké, asi ako Moldavsko.
    Slovensko doslova vypĺňa Nitriansko, ale z tím rozdielom, že Zemplín, v Nitriansku nieje, ale na Slovensku je.
    V 11 storočí, bola hranica Nitrianska, oveľa južnejšie ako tá dnešná.
    Hranica Slovenska z Maďarskom, bola určovaná niekoľko krát. Ale prvá dočasná hranica sa nepáčila Československej delegácii, a tá určila, inú hranicu, ako prvá varianta. Trianon bol zrejme kompromis, medzi dvoma návrhmi štátnej hranice, a určil dnešnú južnú hranicu. A tá sa zase dodnes, nepáči Maďarom!!

  4. Velmi pekny clanok, aj ked som sa sem preklikala iba nahodou teraz nelutujem, hladala som infi o Vale ale toto mi spaja viecej odvetvi,ktore si doma „tajne“ studujem…. A musim povedat, ze sa mi konecne dostala odpoved na otazku, ktora mi vrta v hlave uz od detstva. Totizto moj otec je Madar z obce Markaz pri Matre a kedze je to pomerne doooost velka štreka od Kosic nikdy mi neslo do hlavy precosa tam objavujestrasne vela Slovenskych mien a akodieta si spominam, ze zopar staruckych dedincanov vedelo akotak po slovensky …!!! … Sorky za chyby nechce sa mi prepisovat pisem rychlo a v noci o 2:00 :D ….. Najcastejsie sa vyskytujuce mena, take tipicke madarske :)))))) samozrejme č,š su pomadarcene…..
    Adamec, Berta, Gajdoš, Jurečka, Kalina,Kočiš, Koritár, Kováč, Kučera, Lipták, Oravec, Sebrák, Sitár, Struhár, Zaprel …. :)))

  5. K tomu Valu Obrov, určite ho nepostavili Rimania.
    Niekedy v rokoch 1969-73 vyšla kniha Slovenských rozprávok. Pozor, NIE OD DOBŠINSKÉHO! Mala štandartný formát a cca250 strán, tyrkysovú obálku. HNEĎ PRVÁ ROZPRÁVKA mi vtedy nedávala zmysel. Volá sa Janko a Drak. Je krátka, len na jeden a pol strany písaného textu aj s ilustráciou. (Má niekto z Vás tú knihu? Vie ju zohnať?) Skrátený dej rozprávky tak ako si ho pamätám:
    Kedysi veľmi dávno pradávno sa zjavil zlý drak. Zotročoval ľudí a celú Zem a ľuďom sa veľmi zle žilo. Keď sa zdalo, že Zem a ľudia zahynú zjavil sa statočný Janko a ten začal s drakom bojovať. Lesy horeli, Zem trpela obloha potemnela a ľudia v nesmiernej hrôze sa ukrývali a hynuli. No ani Drak, ani Janko nemohli jeden druhého poraziť. Po čase povedal Drak Jankovi : “ Vidím, že nikto z nás dvoch nemôže vyhrať a preto rozdeľme si Zem na dve polovice a každý z nás bude mať jednu polovicu a bude tam vládnuť.“
    Janko súhlasil, zobrali VEĽKÝ pluh (nehovorí sa tu o tom aký bol veľký, a ako ho zostrojili, alebo kto ho zostrojil) a začali Zem deliť veľkou brázdou na dve polovice. Pluh ťahal Drak, poctivo sa doň zapriahol. ( Asi bol sprostejší.) Po čase sa Drak unavil a potreboval si oddýchnuť. Vtedy Janko k nemu priskočil a ZABIL DRAKA! Zem ožila a ľudia začali znova žiť.
    Táto naša rozprávka nás odkazuje do šerého dávnoveku a ten val môže byť pozostatkom – pripomienkou na tú („orbu“) dobu, keď sa čosi veľmi zlé dialo na našej Zemi. A tak isto nás odkazuje na statočnosť našich dávnych predkov, keď zachránili Zem a našu rasu.
    To je všetko, názor si urobte sami podľa Vašich vedomostí. Nič v zlom, ale asi nie sú veľké, pretože naše dejiny a celú históriu zničila cirkev v dobe pokresťančovania. Cirkev nám priniesla TMU a ŠPINU. Bolo to veľké vraždenie, väčšie ako v Amerike v dobe Španielskej Conquisty. Ostali nám len povesti. Naše Písomníctvo bolo zničené. História vymazaná, územie vyľudnené a tak prišli kolonisti z Nemecka na Spiš, do Kremnice, atď. Vojensky nás nevedeli poraziť, tak nás porazili ideologicky. Večný „Drang nach osten“. Skončilo to niekedy v dobe Matúša Čáka.

    Toľko v skratke.

  6. Ešte na margo možných tvorco valu chcem dať do pozornosti skutočnosť, že valy vytvárali nielen Rímania, ale aj Dáci. Rímsky cisár Trojan-us musel pri svojom v poradi druhom ťažení proti Dácii prekonať cca 7 valov a 1 hradby, aby dobyl starobylé hlavné mesto Dákov-Gétov Sarmize-Get-us-tu lokalizované v juhozápadnej časti karpatského oblúka.

  7. Páči sa mi, že bez meškania obsadzujete terra incognita – biele, alebo šedé miesta na konečne očisťovanej historickej mape naších dejín. Možno je to trocha jednostranné pomenovanie novoobjavených predmetov, možno je to trošku nedokonalá (možno aj obmedzujúca) snaha pomenovať dávne fakty modernými názvami. Ale je to vždy lepšie, akoby to mali tieto historické aktíva opäť uchmatnúť niektorí z dobre platených zasvätených a naslovovzatých zahmlievačov niekdajších a súčasných imperiálnych centier. Impérium ako ekonomicko-politický útvar je totižto skamenelina. Pravdepodobne sa veľmi skoro ukáže, že tomuto modelu už nepatrí žiadna budúcnosť, keďže človek už dospel z dieťaťa, ktoré bolo možné strašiť a vodiť za nos. Problémom ostáva otázka, do čoho teraz pre zmenu plánujú „investori“ alokovať svoje aktíva.

  8. Ta vidka je skoro aj dobra, len tam chyba cele Rakusko, Rumunsko,.. ktore bolo nase (Slovanske), ale v podstate by som tak mohol pokracovat vo vymenovavani skoro donekonecna, o co vsetko sme za tych „par“ tisic rokov stihli prist (aj sami o seba).

    Upozornenie. Článok alebo jeho časť prezrádza zápletku, alebo rozuzlenie skutočnosti!
    —————-
    Co dodat Boh sa snazi (ten obrovsky, trinastkovy, zasraty, cervavy, prizivnicky mozog z jednym okom, jak [emental] posypany cervikmi ziviacimi sa vlastnym hovnom, co nevidi cez vlastnu ziaru jeho chybneho skulaveho oka, naco je tenkO KOtaj pysny, ale vskutku je to len malilinky, zle zaslapnuty cervicek co zavidi hadom. Ten opovrhnuty cervik sa len prisal a postupne rastol a rastol,.. a potom sral a sral az zasral cely svet. Nicenim tvoril a tvorenim (hovien) nicil a „tvori“ az dodnes.
    —————-
    Opis zápletky alebo rozuzlenia sa tu končí.

    Si pozrite vidku Rumunska („Lovenska“), ktore bolo este len nedavno cele slovanske, ked tam ma este kazde 2. mesto, rieka, slovansky nazov v nezmenej podobe (takmer) napr. Slatina, Slana, Zlatna, Lipova, Vydra, Deva, Dobra, Bystrica, Rodna, Sadova, Ostrov, Polana, Polenica, Kralova, Krivina, Krasna, …………

    Nech sa aj Slovenci potesia:
    Albania povodne Slovenia:
    Zvezde, Zimaj, Zemnec, Podgoran, Podgorie, Bestrove, Bistrice, Visoke, Vodive, Brozdovec, Nizhavec, Kamenice, Kishavec, Kolanec, Krajne, Slatine, Staravec, Steblove, ………

    Albanci sa inac osvedcili ako velmi ucinna [biologicka zbran], zial pre nas..
    Krestanstvom nakazene spolocenstvo sa tejto pliage nema velku sancu ubranit, lebo sa ani nebrani (sirivka menom Krestanstvo robi svoje (odburanie, obmedzenie rozumu, slovanstva, atd.
    a nahradenie vierou, ver ze si slobodny otrok (a vy vsetci verite, obdobne aj neveriaci veria zas inym vymyslom)).
    Slovania uz viac niesu, teda mozno nejaky su, ale v [kome], loz vitazi tisicky rokov a my len spime a postupne sa stracame…

    Slovo do vetra ?
    Vietor do plachiet ?

  9. Nechcem byť múdry, ale tá mapa sa mi pozdáva! Ale ohraničenie, podľa mňa, určite nie je Rímske, to musí byť staršieho dáta…Veď si pozrite valy, čo Dvořák ukázal…Neviem, dačo tu nesrdí, okrem maďarsky hovoriacich Slovákov…

  10. To že sa
    SLOVENSKÝ NÁROD SFORMOVAL NA ÚZEMÍ CELEJ KARPATSKEJ KOTLINY

    DOSVEDČUJÚ do dnes zachované názvy územných celkov:

    na juhozápade SLOVINSKO / SLOVENIA
    na juhu SLAVÓNIA
    na severe SLOVENSKO / SLOVAKIA

    nuž a UPROSTRED MAGY-AR OR(O)SZ-ÁG = SLOV-AN RUS-VETVA,
    tento „doslovný etymologický“ význam maďarského pomenovania
    je V SÚLADE:

    1. S HISTORICKÝMI ÚDAJMI (napr.):

    jedna listina tituluje VAJKO-vho / Štefanovho syna IMRICHA ako
    DUX RUIZORUM / vojvoda RUS(ÍN)OV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2. S GENETICKÝMI VÝSKUMAMI

    -Maďari si sami objednali v USA genetický výskum,
    ktorého záver znie (skrátene):

    MAĎARI SÚ SLOVANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (Upresňujem podľa pamäti nášho národa:
    RUSI, RUSÍNI POMIEŠANÍ SO SLOVENMI / SLOVÁKMI !!! )

    Tie „Valy obrov“ sú pravdepodobne dielom Rimanov,
    lebo len tí mali takéto „hobby“.
    Len Rimania si potrebovali chrániť uzurpované územie Panónie
    pred nahnevanými Slovenmi (Σουβενοι v 2. st. ), ktorí sa stiahli do Karpát.

Comments are closed.